Categorieën
Nieuws

Tevredenheid is ook niet alles…

Het klinkt goed: “Ik ben erg tevreden met mijn werk” en in de meeste gevallen is dit ook een goed teken. Je bent tevreden als iets aan je verwachtingen voldoet; je krijgt bijvoorbeeld het loon en het kerstpakket dat je verwacht. Maar tevredenheid is een wat passieve emotie, als je kijkt naar de actievere tegenpool van tevreden voelen kom je bij gelukkig voelen (zie onderstaand figuur).

Maar moet je dan altijd gelukkig voelen in je werk en is gewoon tevreden zijn niet genoeg? Als ik moet kiezen tussen beide dan kies ik voor je gelukkig voelen omdat tevredenheid ook niet alles is. Dit kwartje is voor mij gevallen door een onderzoek waarin we keken naar wat er gebeurde als medewerkers gericht waren op zichzelf ontwikkelen (leergericht) en veel mogelijkheden (leermogelijkheden) in hun werk zagen. Het bleek dat deze medewerkers het meest tevreden met hun baan waren, maar ook het meest plezier hadden in hun werk. Ze kunnen dus ook prima samengaan: tevreden zijn met je werk en er plezier in hebben. Tot hier niets opzienbarends, maar medewerkers die zich niet wilden ontwikkelen en daar ook weinig mogelijkheden voor zagen waren ook best tevreden. Alleen deze tevredenheid had een prijs; ze hadden weinig plezier in hun werk. Toen ik deze resultaten zag kwamen er allemaal gezichten van mensen die tevreden zijn met hun werk, maar er geen plezier meer in hebben. Ze voelen bijvoorbeeld weinig drang om iets anders te gaan doen, maar ook weinig drang om nog iets te maken van wat ze doen. Deze groep medewerkers wil zich namelijk niet meer ontwikkelen en hebben er vrede mee dat die mogelijkheden er niet zijn. Ik behoor liever de bij de groep die ontevreden over zijn werk is omdat er onvoldoende mogelijkheden zijn om mezelf te ontwikkelen.

Dus als je terugblikt op dit jaar en mijmert over je werk, vraag je dan af of je je nog wil ontwikkelen in je werk en of daar voldoende mogelijkheden voor waren. Als je je niet meer ontwikkelen kun je jezelf afvragen of je misschien jezelf wel wilt ontwikkelen in iets anders.